Pages

SELAMAT DATANG KE SEBAIK-BAIK CAHAYA

January 31, 2012

Kita dicintai Baginda...tahukah kita akan ia?


Dalam sebuah riwayat hadith dikisahkan.

Ketika itu baginda Rasulullah SAW tengah duduk berkumpul bersama sahabat-sahabatnya. Di situ ada saidina Ali, Uthman, Abu Bakar, Umar dan lainnya. Lalu kemudian baginda bertanya, 

"Wahai sahabatku, tahukah kalian siapa hamba Allah yang mulia di sisi Allah?"

Para sahabat terdiam. Lalu ada seorang sahabat berkata, 

"Para malaikat, Rasulullah, merekalah yang mulia." 

Rasulullah menjawab,

January 20, 2012

Mainan zaman aku budak-budak

Ha....korang tahu apa yang aku main?sanggup xmakan nak beli tau!
inilah DASHKURO...harga RM19.90...



Apa salah budak-budak ni?


Minggu lepas satu acara renang sempena Pertandingan Sukan Selangor (SUKSES) Terbuka diadakan di Pusat Akuatik Darul Ehsan, Shah Alam.
Teruja dengan pertandingan tersebut, ramai-kanak beragama Islam termasuk pelajar sebuah pusat tahfiz Al-Quran telah menyertainya.
Menyedari betapa pentingnya menjaga aurat, lebih 20 orang daripada mereka yang berumur di antara lapan hingga 12 tahun telah memakai pakaian renang yang mengikut hukum syariat iaitu tidak mendedahkan tubuh masing-masing.
Bukannya memakai jubah atau purdah pun!
Malangnya, hanya disebabkan memakai baju renang khas untuk orang Muslim itu, kesemua kanak-kanak ini dinafikan hak mereka untuk bertanding hingga ada di antara mereka terpaksa ditenteramkan oleh ibu bapa masing-masing kerana menangis diperlakukan begitu.
Jangan kata hendak bertanding, nak masuk dalam kolam pun tak boleh!
Alasan yang penganjur berikan cukup mudah – melanggar peraturan ditetapkan Persekutuan Renang Antarabangsa (FINA).
Penceramah bebas yang juga Timbalan Pengerusi Yayasan Al-Ijabah, Ustaz Muhamad Abdullah, berkata tindakan itu dianggap tidak wajar dan seolah-olah satu diskriminasi agama serta penganiayaan terhadap kanak-kanak terbabit.
” Saya sentiasa menggalakkan kanak-kanak ini menutup aurat walaupun dalam sukan seperti renang kerana bagi saya ia adalah wajar memandangkan Islam melarang kita mendedahkan aurat.
” Malangnya mereka menafikan pula hak anak-anak ini….kalau berlaku di negara bukan Islam kita fahamlah, tapi ni di Shah Alam.
” Saya ingin tanyalah soalan ini pada penganjur, sampai beginikah teruknya kita orang Islam hingga terpinggir di negara sendiri?,” kata Muhammad kepada Mynewshub.my di sini hari ini.
Bagi penulis ini adalah satu perkara yang cukup melampau apatah lagi bila ianya berlaku pada kanak-kanak yang begitu teruja untuk menyertai pertandingan seperti itu.
Apa yang dihairankan sangat dengan peraturan FINA itu, ini hanya pertandingan biasa bukannya untuk mengejar gelaran dunia atau pun Olimpik.
Tak mungkin FINA ‘gam’ sukan renang di Malaysia hanya kerana 20 orang kanak-kanak Islam memakai pakaian renang Muslim kat Shah Alam itu.
Lagipun apa maknanya Islam sebagai agama rasmi di negara ini kalau ia boleh diperlekehkan begitu saja? – SYAHRIL A. KADIR (mynewshub.my)

January 19, 2012

salah ibu atau salah anak?

Kalau anak tu degil,siapa yang patut disalahkan??

A. Anak itu sendiri....
B. Ibu bapa itu sendiri....

Jawapan aku: B. sebabbbb,ni buktinya

video
video ni aku amek di satu tempat...jam menunjukkan pukul 2pg. si anak kecil sudah mengantuk tapi si ibu masyukkk dengan makanan syaitan!! si bapa menjadi tunggul melihat si ibu menjadi jin betina...




January 6, 2012

Rama-rama Ular

Gambar ni aku snap masa nak stady kat surau. Mula-mula  nampak la rama-rama yang besar ni tapi tak perasan ada rupa naga ular pada sayapnya dan bertanduk.Subhanallah..
yang ni jelas....tinggi tu nak snap

ni aku zoom..

January 4, 2012

Akhirnya...3rd Best design=)

Alhamdulillah,syukur. Selesai sudah untuk subjek Integrated Product Design II ni. Berakhir dengan jayanya. Kumpulan kami Dynamic Empowerment dinobatkan sebagai best design tempat ke-3. Ok la tu, tak sangka aku. Group yang bertanding ada 16...mantop!

Ok. Firstly biar aku cerita sikit background project ni:

1. Integated Product Design (IPD) I dan II merupakan subjek yang wajib aku ambil. IPD I aku dah ambil masa sem5. Masa ni just design and buat mock up.



2. IPD II kali ini aku perlu buat actual product. Masa diberikan selama 4bulan. Selaku ketua kumpulan aku memainkan peranan dengan penting. Bukan apa, aku juga ada komitmen lain dan aku perlu rancang dengan baik. Bila aku ketua,yang lain kene ikut aku la..Ditulah peranan kuasa. So undilah dengan bijak nanti. eh,melalut ni...hehehe

3. Project kami bertemakan kenderaan atas air dan portabality. So, masing-masing dok pikir nak bagi apa supaya terapung...last sekali kami decide guna pvc pipe. Pendek cerita begini la designnya.


3. design kami ubah hampir 3 kali kerana memikirkan beberapa faktor,sehinggalah design yang terakhir.(seperti gambar di atas). Untuk menyiapkan project ini siang dan malam aku habiskan masa di bengkel projek. .Balik rumah memang tido terus...

4. Sehinggalah hari perhitungan(seram jugak dengar). Hari penilaian..hehe..ada beberapa kategori yang dpertandingkan:

  1. Paling laju (keseluruhan)
  2. design (keseluruhan)
  3. the best dalam kelas
  4. keseluruhan
5. Jadi, group aku menang dalam kategori design. Keseluruhan tau...so,korang layan la gambar ni..memang menarik.zooommmmm..kalau ada yang nak beli bgtgau ye.




















boat yang sebelah kanan tu  yang menang kategori laju dan keseluruhan




yang ni 1st kategori design sbb ada sistem brek





yang ni johan untuk kelas dorang






yang ni mmg terbaik...hehe




ni mr shahriman, lctrurer aku.sila bagi A ye utk subjek ni.hehe















aku berjaya menaikinya..yeahhh












 secara kesimpulannya aku sangat seronok dan gembira. hehe...setelah berhempas pulas di bengkel akhirnya dapat menyiapkan projek ini dan dapat pula menang. omputih kata "u get what u deserved"...adooo malam!!

Taujihad