Pages

SELAMAT DATANG KE SEBAIK-BAIK CAHAYA

February 28, 2017

Cinta di Sabah-Rumah Terbalik


6 November 2016

Akhirnya ke Kundasang juga! Tiket telah dibeli hujung tahun lepas. Tiket return untuk dua orang lebih kurang RM300-RM400 (dah x ingat).

Kami bertolak dari rumah memandu menuju ke Putrajaya Sentral, kami parking kereta di situ memandangkan harga parking yg murah. RM4/day. Sangat berbaloi! Dari situ kami menaiki KLIA Transit menuju ke KLIA2. Tiket return seorang dari Putrajaya Sentral ke KLIA2 ialah RM18.Kami berlepas ke Kota Kinabalu pada pukul 9.30pg. Tiba di Kota Kinabalu pukul 12.30tgh. Kami sewa kereta Viva auto (RM90/day) dan isi minyak RM50 (full tank). Boleh la kereta viva untuk kami berdua. Sebelum ke Kundasang kami singgah makan di Tanjung Aru. Makan tengahari kami RM16. Boleh tahan ramai juga orang di kedai makan tersebut. Di tepi jalan, mudah untuk di access dan senang nak parking kereta. tak jauh.Kemudian, kami terus ke Kundasang. Perjalanan dari KK ke Kundasang lebih kurang 90km. X terasa pun jauhnya. Perjalanan ke Kundasang kami singgah di Rumah Terbalik. Tiket masuk ke rumah terbalik RM10.60 seorang (GST tau!!). Bayar mahal tapi dalam rumah tak boleh ambil gambar. Hanya di luar sahaja dibenarkan. Xde apa yang menarik pun.
Kami tiba di Kundasang lebih kurang pkl 3 petang. Hujan lebatttt. Perjalanan naik ke Kundasang tu dh terasa sejuk sampai ke tulang. Jalan pun xberapa nampak sebab berkabus. Kami terus ke Yass Homestay. Asalnya saya booking untuk tiga malam di sini tetapi lepas tengok di FB macam kurang menarik. Saya pun booking untuk sehari sahaja. Sampai di Yass homestay andaian saya meleset..cantik dan selesa. Paling penting kedudukan yang strategik untuk melihat Gunung Kinabalu. Kedudukan homestay ni di atas bukit dan mengadap Gunung Kinabalu! Saya pun terus booking untuk dua malam. Rm80/day dan hari kedua saya dapat RM70. Alhamdulillah. Homestay ni sangat berhampiran dengan Pekan Kundasang. Kalau terasa nak ambil udara petang jalan-jalan kaki sangat dengan kedai-kedai sayur di situ. Bagi saya berbaloi dengan RM80 yang di bayar tu. (Maksud saya jangan expect suasana bilik homestay seperti menginap di Hotel Dream World) hihihi.

Yass Homestay. Ada 2unit. Satu untuk family (2 bilik) dan Satu bilik (asing).

Pemandangan Gunung Kinabalu dari Yass Homestay pada pukul 5.30pg. Subahnallah

Pemandangan Kinabalu Pine Resort dari Yass Homestay


Pemandangan sun rise dari Yass Homestay0 comments:

Taujihad